Mogelijkheden en prijzen voor het laten vegen van de schouw

Een schouwveger wordt ingehuurd voor het reinigen van de schouw. Dit is absoluut noodzakelijk als je veelvuldig gebruik maakt van een (open) haard. Roet kan zich dan namelijk afzetten aan de wanden van de schouw en problemen veroorzaken. Het is zelfs zo dat er gevallen zijn dat schouwreiniging wettelijk verplicht is. Schouwreiniging moet correct aangepakt worden en is een specialiste klus. Het dient daarom de aanbeveling om altijd te gaan voor een erkende schoorsteenveger theblackcave.be.

Waarom een schouwveger inschakelen?

De hoofdreden om je schouw te laten reinigen is om de veiligheid. Met het laten reinigen van je schouw verklein je de kans op een schoorsteenbrand of dat koolmonoxide de woning in kan komen met alle gezondheidsrisico’s van dien. Verder kun je met een gereinigde schouw ook voordeliger stoken. De schouw werkt veel efficiënter, wat tot gevolg heeft dat je minder energie verbruikt. Dit is dan weer voordeliger voor je energiefactuur. Heb je een centrale verwarmingsinstallatie die werk op gas, stookolie of een andere vaste brandstof en is deze installatie aangesloten op je schouw? Dan verplicht de overheid je om jaarlijks niet alleen je schouw,maar ook de verwarmingsinstallatie te laten reinigen door een erkende schouwveger. Voor alle ander installaties die op de schouw zijn aangesloten is een jaarlijkse reiniging niet verplicht. Toch zijn er veel verzekeringsmaatschappijen die een dergelijk schouwreiniging verplicht stellen. Laat je de schouw namelijk niet reinigen en er ontstaat een schoorsteenbrand, dan zal de verzekering niet uitkeren.

Hoe werkt een schouwveger?

De schouwveger heeft twee opties om de schouw te reinigen. Dit kan van boven naar beneden en andersom van beneden naar boven. Van boven naar beneden is de klassieke wijze. De schouwveger zal op het dak gaan staan en een borstel met daaraan bevestigd een kogel door de schoorsteen laten zakken. Het roet wordt zo van de muren afgeschuurd. Het kan zijn dat het dak of de schoorsteen moeilijk te bereiken zijn. In dit geval kan hij kiezen om van beneden naar boven te reinigen. De borstel is dan bevestigd aan een flexibele stok die van onderin de schouw naar boven gaat. Ook dan zal de borstel het roet in de schouw los schuren.

De kostprijs van een schouwveger

De kostprijs voor schouwreiniging is afhankelijk van hoe vervuild de schouw is en het aantal schouwen dat gereinigd moet worden. Ook extra werkzaamheden, zoals het verwijderen van een vogelnest wegen mee in de kostprijs. Normaliter betaal je voor een schouwreiniger tussen de € 60,- en € 100,-. Moet je een volgens de overheid verplichte reiniging laten uitvoeren, dan zal hier ook reiniging van het verwarmingssysteem inzitten. Je betaald dan gemiddeld tussen de € 100,- en € 150,-. vooral als je jaarlijks een reiniging wil laten uitvoeren kan het verstandig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Sommige werkzaamheden zullen dan bij de prijs inbegrepen zijn.