De mogelijkheden en prijzen voor schoorsteenrenovatie

De schoorsteen is één van de onderdelen aan een woning die vaak onderbelicht is. Toch kun je grote problemen ervaren bij een slecht werkende of zwaar vervuilde schoorsteen. In het ergste geval kan er zelfs een schoorsteenbrand uitbreken met nog meer schade tot gevolg. Je loopt ook het risico met een slecht doortrekkende schoorsteen, dat koolmonoxide de woning binnen kan komen, wat grote gevolgen heeft voor de gezondheid. Wil je problemen met je oude of beschadigde schoorsteen voorkomen, dan is een schoorsteenrenovatie noodzakelijk. Meer informatie over schoorsteenvegen op theblackcave.be

Methodes van schoorsteenrenovatie

Een schoorsteenrenovatie kan op verschillende wijzes plaatsvinden. Wil je de originele stenen schoorsteen renoveren, dan zijn er verschillende onderdelen die gerenoveerd kunnen worden. Het tuberen van een schoorsteen kan ook een onderdeel van schoorsteenrenovatie zijn. De schoorsteen wordt dan van binnenuit voorzien van een inox buis. Zowel de schoorsteen van buiten renoveren als tuberen kunnen ook onderdeel zijn van de totale schoorsteenrenovatie. Zo is je schoorsteen optimaal beschermd en hoef je op de korte termijn geen problemen te verwachten.

Schoorsteen van buiten renoveren

Aan de buitenkant van de schoorsteen zijn diverse onderdelen die gerenoveerd kunnen worden.

Voegen herstellen en bakstenen vervangen

Vooral bij oudere woningen waar de schoorsteen lange tijd niet is onderhouden, zal het ongetwijfeld voorkomen dat voegen los in de schoorsteen zitten of zelfs helemaal verdwenen zijn. Ook bakstenen kunnen scheuren vertonen, waardoor vocht gemakkelijk de schoorsteen in kan trekken. Voegen die niet meer goed zijn worden uitgefreesd en opnieuw gevoegd. Bakstenen kunnen gemakkelijk uit de constructie gehaald worden, om er vervolgens nieuw bakstenen in terug te metselen. Het herstellen van voegen kost gemiddeld € 40,- per m² en het vervangen van bakstenen € 12,50 per steen.

Impregneren of bezetten

Nadat het metselwerk voltooid is, is er de mogelijkheid om de schoorsteen te impregneren. Er wordt dan een waterafstotende coating aangebracht zodat de bakstenen en voegen geen vocht meer kunnen opnemen. Tevens zal de coating beschermen tegen het hechten van vuil en mos. Als alternatief kun je ook de schoorsteen laten bezetten met waterafstotende pleisterwerk. Je schoosteen krijgt dan wel een ander uiterlijk, maar het pleisterwerk is overschilderbaar. Het impregneren kost gemiddeld € 7,- per m².

Tuberen

Bij het tuberen van de schoorsteen wordt er een inox buis in de schoorsteen geplaatst die dienst zal doen als rookkanaal. Dit kan geplaatst worden zonder enig breekwerk. Bij een rookkanaal met bochten kan er gebruik gemaakt worden van een flexibele buis. Het voordeel hiervan is dat roet de binnenzijde van de schoorsteen niet meer kan aantasten.

Kostprijs schoorsteenrenovatie

Je kunt bij schoorsteenrenovatie diverse onderdelen aanpakken, maar ook gaan voor een totale schoorsteenrenovatie waarbij alles gedaan wordt. De prijzen kunnen hierbij oplopen, afhankelijk van de staat van de schoorsteen, van € 500,- tot € 2.500,-.