De grotten van Mutnovsky

amazing-caves-15-2

De mooiste foto’s van grotten zijn de foto’s die de meeste prijzen gewonnen hebben. De grotten die bij de Mutnovsky vulkaan liggen, zijn de foto’s die honderden prijzen gewonnen hebben en de plaatjes zijn ongelooflijk mooi te noemen. De grotten zijn lastig te bereiken vanwege de grote hoeveelheden sneeuw en ijs, maar wanneer de fotografen of onderzoekers de grotten eenmaal gevonden hebben, levert het keer op keer mooie plaatjes op. De vraag is hoe lang deze grotten nog zullen bestaan. De uithollingen in de aarde naast de vulkaan zijn natuurlijk ontstaan, maar zijn nauwelijks in staat om het grote gewicht van het ijs en sneeuw op te vangen dat ieder jaar zwaar drukt op het plafond van de grotten.

De grotten in Rusland

De grotten bij de Mutnovsky vulkaan zijn nauwelijks uniek te noemen. De kans is bijzonder groot dat er veel meer van deze grotten verstopt liggen onder de bevroren aarde, maar onderzoekers hebben niet de mogelijkheid om er te komen. Lange expedities zijn afgelegd, maar het terrein stelt de mensen nauwelijks in staat om met gereedschappen te reizen over het barre land. Elke keer wanneer het een periode langer warm is, wagen onderzoekers en fotografen zich aan nieuwe expedities, waarbij vaak nieuwe grotten en spelonken ontdekt worden. Voor ons betekent dit dat we kunnen wachten op de plaatjes. De grotten en spelonken in Rusland zijn namelijk niet goed te vinden voor de liefhebbers en hobbyisten. Het is beter om dit over te laten aan de professionals. Of de mensen met professionele camera’s.

De magie van deze grotten

Elke grot heeft een eigen charme of een eigen wonder. De grotten bij Mutnovsky zijn speciaal om een volledig unieke reden. Elke keer wanneer de sneeuw begint te smelten, is dit goed te merken in de grotten. Bij elke nieuwe opening die er in de muren van de grot komt, verandert het kleurenbeeld volledig. De binnenzijde van de grotten zijn namelijk ook bedekt met ijs en dit weerkaatst het licht. Op die manier is de grot de hele dag volledig anders op het moment dat de zon schijnt. Wanneer er ook nog vulkanisch gesteente op de grond ligt, wat ook een kleurenbeeld geeft wanneer de zon er op komt te staan, ontstaat er een waar magisch tafereel met verschillende kleuren bij elke stap die je zet.