De grotten van de Sint Pietersberg in Maastricht

8266003

Niet alle grotten zijn door de natuur gemaakt. Er zijn veel grotten ontstaan door menselijk toedoen en de grotten van de Sint Pietersberg in Maastricht zijn hier een goed voorbeeld van. Deze grotten zijn een beetje eng voor de meeste mensen, want het is niet een grot waar je even in loopt en weer uit loopt. Er zijn honderden verschillende gangen en er is een koepel ontstaan door een explosie in het verleden. De grotten zijn honderden jaren oud en hebben een levendige geschiedenis. Er is gevochten, gewerkt en vooral veel gescholen voor het komende gevaar.

De geschiedenis van de grotten

Deze grotten zijn niet door de natuur gemaakt. Mensen hebben het mergel uitgehakt en uitgegraven. De mergel is ontstaan door de overleden dieren die er heel lang geleden leefden, toen het nog zee was. De zachte mergel is relatief eenvoudig te vormen, waardoor de 20.000 gangen gemaakt konden worden onder de Sint Pietersberg. In totaal waren de gangen 200 kilometer lang! Van al deze arbeid zijn er 8000 gangen overgebleven met een totale lengte van 80 kilometer, wat nog steeds een enorme afstand is wanneer je er komt te verdwalen. Regelmatig worden er nieuwe fossielen gevonden in de grotten in Maastricht, en jaarlijks komen veel mensen naar de grotten toe om te genieten van de verhalen.

Napoleon is in de grotten geweest en zelfs de Hertog van Alva heeft de grotten bezocht. De grotten kregen echter een enorme betekenis op het moment dat er gevochten werd. Tijdens de verschillende oorlogen hebben de mensen uit Maastricht kunnen schuilen in de vele gangen en grotten, en tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde voor veel mensen het complete dagelijks leven zich onder de grond af. Kleine bedrijven werden er gevestigd, er werden putten gemaakt waarin water gewonnen kon worden en er werd zelfs een ziekenboeg opgezet onder de grond in de grotten. De ironie wil dat er nog mensen diep in de grotten leefden en woonden om te schuilen voor de oorlog op het moment dat de stad Maastricht al bevrijd was in 1944. Het nieuws had achter de grotten nog niet volledig bereikt.

Een bezoekje waard?

Volgens de mensen die er geweest zijn, is het een echte aanrader en is het imposant en indrukwekkend. De vele gangen zijn veel werk geweest en dat deze nog altijd zo goed behouden zijn gebleven, mag bijna een wonder heten. De geschiedenis leeft in de grotten die zo lang dienst hebben gedaan aan de bevolking van Maastricht en in het complete donker, zonder mobiel bereik, is er een compleet andere wereld die op je wacht. Het is geen grot die door de natuur gemaakt is, maar dit wordt door de meeste mensen al snel vergeten op het moment dat zij een bezoekje brengen aan de grotten van de Sint Pietersberg, een hoogstandje in het Nederlandse Maastricht.