De grotten van de Aggtelek Karst en Slowaakse Karst

0ddf00b2c724131cf44a311215373ad8

Een stukje verder van huis dan de meeste grotten, liggen de grotten die op de grens liggen tussen Hongarije en Slowakije. Zij liggen in het Nationaal Park Aggtelek, en in het Nationaal Park Karst. Deze grotten zijn miljoenen jaren oud en zijn door de jaren heen gevormd door het oplossen van kalksteen in water. Deze grotten staan bekend om de druipsteenformaties en zijn daarom spectaculair om te zien. Je moet echter niet het idee hebben dat je naar ‘een grot’ gaat. In totaal zijn er honderden verschillen grotten in dit gebied te vinden waardoor het een week van genot en ontdekken kan worden. Leuk feitje: Onderzoekers weten zeker dat er nog veel meer grotten te vinden moeten zijn, maar deze zijn op dit moment nog niet ontdekt.

De belangrijkste grotten

Deze grotten zijn ontzettend grote ontdekkingen geweest. Er komt flora en fauna voor die bijzonder zeldzaam is en veel van de grotten zijn daarom beschermd. De meest bekende grot is de Domica grot, of de Baradla grot, afhankelijk van in welk land je de vraag stelt. De grotten zijn kilometers lang en strekken zich uit over grote gebieden. Het feit dat het gebied zo dunbevolkt is, heeft bijgedragen aan het behoud van de grotten, die ook niet allemaal te bezoeken zijn. Sommigen zijn overigens niet eens te bereiken op een normale manier, je hebt er een helikopter voor nodig om de grotten te kunnen bezoeken.

De Baradla grot

De Baradla grot is de langste grot van Centraal Europa, en is ook de grot die het langst bewoond is. Er zijn overblijfselen gevonden van de prehistorische mensen die in die tijd geleefd hebben. De grotten hadden een belangrijke functie. Zij boden een schuilplaats voor de mensen, die een manier nodig hadden om zich te beschermen tegen de dieren, de natuur, en tegen andere mensen.

Deze grotten zijn spectaculair mooi. Wanneer je op Google Afbeeldingen zoekt, zal je meerdere geweldige plaatjes vinden. De grotten zijn uiteraard ook minstens zo gevaarlijk als de andere grotten. De druipsteenformaties die aan het dak van de grotten hangen, kunnen op elk moment naar beneden komen. Er zijn opnames bekend van mensen die schreeuwden in de grot, waarna druipsteen omlaag kwam vallen. Gezien de punten die aan de formaties zitten, is dit bijzonder gevaarlijk. Het is dus verstandig om goed op te letten, of een gids in te schakelen om de risico’s kleiner te maken tijdens het bezoeken van deze grotten in Slowakije en Hongarije.

Overigens zijn er meer dan 3000 grotten in Hongarije, dus is het per definitie al verstandig om iemand in te schakelen met goede kennis van de grotten in het land.