De grotten in België

domein-van-de-grotten-van-han

Wanneer je op zoek wilt gaan naar de leukste en mooiste grotten in de buurt, dan kom je al snel terecht in de Belgische Ardennen. Hier zijn veel bekende en beroemde grotten te vinden die jaarlijks door veel mensen bezocht worden. Uiteraard zal je de grotten van Han kennen, maar ken je de grotten van Neptune ook? Uitgehold door de Eau Noire is het één van de oudste grotten in Europa. Het begin werd 300 miljoen jaar geleden gelegd. Tegenwoordig kun je er een rondleiding volgen in drie verschillende talen. Dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag en de grotten zijn goed te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. De grotten van Neptune zijn te vinden in de buurt van Couvin.

Rochefort

Een andere spectaculaire locatie is de grot van Lorette in Rochefort. Deze ligt in de buurt van Han, maar wordt vaak vergeten. De rondleiding is een bijzonder lange, om de grot rond te kunnen komen heb je anderhalf uur nodig. De rondleiding komt uit op een grote zaal die zestig meter onder de grond ligt en dit zorgt voor een spel van geluiden en licht. Het is een hoogtepunt voor veel liefhebbers van grotten, want je komt een flink eind de aarde in tijdens een rondleiding waar je nog niet eens tien euro voor hoeft te betalen.

Wil je hier een uitje van maken voor heel de dag, inclusief de grotten van Han of het park van Malagne, dan kun je combinatietickets kopen. Op die manier heb je de hele dag direct vol en betaal je minder voor de volledige ervaring. Je kunt hiermee overigens ook naar het Wildpark.

De grotten van Han

De grotten van Han zijn de meest bekende grotten in België en zijn jaarlijks de trekpleister waar duizenden mensen op af komen. Deze mensen komen vaak in het hoogseizoen en krijgen het bijzonder koud. In de grotten is het zelden warmer dan 13 graden, dus neem een trui mee op de rondleiding die bijna 2 uur duurt. De prijs is nog geen 30 euro en daarvoor kun je direct door het hart van de aarde lopen, waar verschillende prachtige taferelen op je staan te wachten. Zo is de Koepelzaal maar liefst 145 meter hoog en komen er taferelen langs die al miljoenen jaren oud zijn. Via de bruggen over de Lesse kun je de grotten weer uit.

De grotten in België

Jaarlijks komen duizenden toeristen naar de grotten in België. De Belgische Ardennen hebben dan ook tientallen grotten die elk een fantastisch vertellen over het ontstaan. Het uitzicht in de grotten is prachtig, maar let wel goed op de verschillende openingstijden van de grotten. De grotten beleef je op de beste manier samen met een gids die je de verhalen kan vertellen om de grotten tot leven te laten komen. Let er op dat het koud is in de grotten. Neem dus warme kleding mee, ook als het buiten heerlijk warm weer is.