De Fluweelengrot in Valkenburg

kapelwebIn Valkenburg vind je al snel meer dan 200 kilometer aan grotten en onderaardse gangen die het een leuk bezoekje waard maken, maar de Fluweelengrot is er een belangrijk en interessant onderdeel van. Deze grot ligt in Valkenburg en heeft een lengte van 5 kilometer. De grot is niet ontstaan door natuurlijk toedoen. Het is een mergelgrot waarbij de overblijfselen gebruikt zijn om het kasteel van Valkenburg te bouwen. Dankzij het uithouwen van de mergel ontstonden gangen onder de grond, die gebruikt werden ter verdediging, maar deze gangen werden ook gebruikt om te schuilen voor de vijand. De Fluweelengrot is te bezoeken en het is aan te raden om te kiezen voor een gids, want het zijn de verhalen hier die de helft van het verhaal vertellen. De grotten doen zelf de rest.

Meer gangen dan gedacht

De Fluweelengrot is in de zeventiende eeuw voor het grootste gedeelte uitgegraven, waarbij onbedoeld beschadigingen aangebracht zijn. Men kwam er in de negentiende eeuw achter dat er meer gangen waren dan gedacht. De vijandelijke legers hadden gangen onder het kasteel gegraven om zo het kasteel te ondermijnen en gevoeliger te maken voor een aanval. Op het moment dat men hier achter kwam, is getracht om zoveel mogelijk intact te laten van de grotten die onder de grond liggen. Uiteindelijk zijn de gangen klaargemaakt voor het ontvangen van bezoekers, dit gebeurt hier doorgaans onder begeleiding van een gids die de verhalen kan vertellen.

De grotten hebben overigens een enorm grote functie vervuld voor de mensen. In de zeventiende eeuw werden de diensten van de kerk verboden. Om de mensen in en rond Valkenburg tot van een dienst te kunnen voorzien, werden de diensten onder de grond gehouden. Pastoor Widdershoven is de naam die je moet gebruiken om meer informatie op te zoeken. Zo was hij de man die ook dopen deed onder de grond, maar hiervoor moesten de mensen zelf het water meenemen, omdat dit niet vastgehouden wordt door het mergel in de grotten.

Tweede Wereldoorlog

Ook in de Tweede Wereldoorlog hadden de grotten een grote functie. Hier konden de mensen uit Valkenburg schuilen en dat was ook precies wat zij deden. Ruim 400 mensen verbleven bijna een week in de grotten voordat zij bevrijd werden door de Geallieerden. Deze gebruiken de grotten overigens direct ook zelf. De Amerikanen werden hier verzorgd en konden even op rust komen. De handtekeningen van de mannen die ons land bevrijd hebben, zijn nog steeds te vinden in de grotten, net als de aftekeningen van de laatste soldaten die in de grotten zijn geweest.

Tegenwoordig is het open voor publiek. Het is verstandig om direct even goed te plannen. De Fluweelengrot is namelijk vijf kilometer lang, maar Valkenburg heeft in totaal 200 kilometer aan grotten onder de grotten die bezichtigd kunnen worden. Voor echte liefhebbers is het dus mogelijk om meerdere bezichtigingen te doen op een dag. De gidsen kunnen je hier makkelijk bij helpen wanneer je er zelf niet helemaal uit kunt komen.